Sök
  • Johan Laj

Löpteknik, hälsa och Emil Zátopek!

Om du är nyfiken på hur du kan springa effektivare och snabbare med mindre skadebekymmer så är det viktigt att kolla på hur din löpteknik ser ut. Det betyder inte att du behöver kopierar någon annan duktig löpare hur hen springer eller börja göra en massa hällkickar och knälyft som sägs kunna förbättra ens löpteknik. Det kan funka för dem flesta om det är exakt det de saknar i sin löpning, men i de flesta fallen så handlar det om att utgå från individ först.


Om du någon gång har haft eller för tillfället har en skada/överbelastning i en led, muskel, sena eller disk i kroppen så är troligen detta partiet svagare som följd av det minskade blodflödet och är väldigt reaktivt för belastning. Om du klarar av att springa utan att belasta det drabbade området utan att det gör ont så är det en stor sannolikhet att du springer kompenserat om det fortfarande inte är läkt ännu. Kroppen är grym på att kompensera, för tillfället så funkar det utmärkt men tillslut så kommer någon annan del av kroppen att börja gnälla, detta på grund över att den blivit tvingad att ta över kommandot.


Vad vi till slut kommer fram till är att om du vill fortsätta kunna springa och prestera, högt upp i ålder utan skador så är det viktigt att ta hand om sin hälsa, hållning och sitt mentala tillstånd först. Det är därför det finns sådana som jag och andra holistisk inriktade människor som zoomar ut från ditt bekymmer och beräknar in ditt fysiska, emotionella, mentala och spirituella (vart vill du ta dig själv med löpningen i detta sammanhanget) tillstånd som en grundkomponent som man kan bygga vidare på.


Hade Emil Zátopek (på bilden) tillgång till så mycket skräpmat vi har idag? Var han påverkad av sociala medier som ledde till att han tränade mer än vad han klarade av för att följa idealet? Skulle han kunna prestera lika väll som han gjorde om han levde 2019 i vår moderna livsstil? Kan då vår moderan teknologi, tankesätt och livsstil leda till att vi skador oss mer än nödvändigt? Där har ni något att gnaga på, själv har jag mina misstankar men vem har egentligen rätt eller fel...?


Ps: Han dog av en stroke, han var såklart elitlöpare som utsätter kroppen för en hög grad av stress och det är därför viktigt att urskilja prestation och hälsa med varandra. Som sagt, utgå från individens värderingar i livet så får man resultaten man vill ha!


20 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla