Sök
  • Johan Laj

Ont i Ländryggen? - Därför är det viktigt att bibehålla dina organ friska!

Ett viktigt koncept jag vill dela med mig av idag blev jag först uppmärksammad av hos min förebild Paul Chek. En till princip man bör känna till om man vill optimera sitt välmående eller som sagt kunna leva högt upp i åldern utan större lidande på vägen. Det handlar om att vara medveten om vikten med behålla sin inre fysiologi i schack dvs att våra organ och körtlar fungerar som det ska för att kunna rekrytera resten av kroppen som en enhet. Organ känner säkert redan till som exempelvis levern, och med körtlar syftar jag på binjurarna eller bukspottskörteln osv.


För att ge dina extremiteter dvs dina armar och ben bästa möjliga förutsättningar att läka så behöver du se till att dina organ och körtlar i kroppen fungerar som det ska.


Varför då tänker du då? Jo, för att göra det enkelt för dig att förstå, så har du säkert upplevt att när du börjar att frysa så blir alltid dina händer och fötter kalla först. Det sker eftersom kroppen prioriterar alltid vart blod, syre och näring ska till beroende på vilken stress den utförs för. Vid extrem hög stress eller livsfara kommer kroppen prioritera att hålla vårt hjärta, hjärna och inre organ i liv. I värsta fall kan kroppen offra en hand eller ett ben, därför prioritera kroppen inifrån och ut.


Om du har råkat ut för en axelskada och om levern samtidigt har fullt upp med att ta hand om alla kemikalier du stoppar i dig, eller luften du andas in som inte är tillräckligt ren så kommer din axel i detta exemplet inte kunna läka lika snabbt som om kroppen hade varit i balans. Du har alltså större risk att dö om dina inre organ inte har kvar några resurser för ta hand om de utsatta vävnaderna, det blir trafikkö eftersom kroppen alltid prioriterar det hotfullaste eventet först.


Om du får hjärt attack så kommer du troligen inte att känna av det direkt från hjärtat, utan vid bröstområden och ut i vänster armen. Detta sker eftersom vänster armen har samma nervinput, blodkärl och ådrar kopplade till hjärtat. Kroppen skickar ut signaler ut på ytan av kroppen när något inte står rätt till. Du kan alltså få ont i ländryggen, axeln eller fötterna beroende på vilket organ/körtel som är under stress.


Om din livstill belastar dina organ och körtlar negativt, och om du tränar ovanpå det intensivt, så finns stor risk att du kommer att skada dig på något sätt. Om du inte kan rekrytera din bålstabilitet för att din tarmar är inflammerade så blir det riskabelt för dig när du, springer, lyfter vikter eller rör dig som en människa är skapt att röra sig på.


I boken "How to eat move and be healthy" som jag ständigt rekommendera till folk finns det finna illustrationer på hur just musklesystmet och vårt inre organ system fungera och påverkar varandra.


Om dina inre miljö är under för mycket stress kommer det att uttrycka sig på något sätt utåt, medvetet eller omedveten, jag misstänker att något/någr av dina organ/körtlar inte fungera som det ska om du uppvisar följande...


- Tydliga hudutslag

- Låg energi

- Matsmältningsproblem

- Mental obalans, arg hela tiden t.ex


Länken visar en video där Paul Chek kort berättar om varför förstoppning kan orsaka dina ryggproblem! https://www.youtube.com/watch?v=Q8k1YvDFmv0


58 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla