Sök
  • Johan Laj

Vem är jag egentligen?

Uppdaterat: 25 aug 2020

Mitt Fysiska jag:


Vi är fysiska, emotionella, mentala och spirituella varelser. Det är viktigt att komma ihåg att vår fysiska kropp får sin näring via rörelse och mat, vår emotionella kropp via emotioner, vår mentala kropp via tankar och vår spirituella del av oss själva via vägledning och tro. När vi idag pratar om att må bra och ta hand om oss själva så hänvisar vi naturligt till hur vi äter och rör på oss. Det är detta som marknaden till största del är uppbyggd av idag via personliga tränare, kostrådgivare, bootcamps, friidrottsanläggningar, dieter osv.


Att vi idag behöver röra på oss mer är självklart, lika självklart som det är för kroppen att inte slösa mer energi än nödvändigt. Historiskt sätt skulle detta betyda mindre energi och större risk att dö ute i naturen. Vi är programmerade att undvika fara och obekvämligheter och ta oss närmare nöje och lust. Det är därför väldigt enkelt för oss att njuta av all lättillgänglig skräpmat som vår hjärna blir matad med,och därmed beroende av, varje dag.


Mitt Emotionella jag:


På tal om beroende så har det sitt ursprung oftast inom någon slags outredd trauma eller brist på kärlek. En flaska vin, en cigarett eller maten du konsumerar kritiserar inte dig, det är en tillförlitlig källa av kontinuerlig kärlek. Våra emotioner spelar en väldigt stor roll i hur bra känner oss både på insidan och på utsidan.


Visste du att våra kroppsvävnader och organ kan lagra känslor som berör oss starkt både positivt och negativt? Levern lagrar olika emotioner som t.ex. ilska och snällhet. Lungorna lagrar sorg men även mod. Hjärtat kan lagra hat och otålighet men även kärlek och glädje. Det är därför rekommenderat att du uttrycker dina emotioner på studs för att smälta dem. Gör som tennispelare när de träffar bollen fel, de använder sig av sin röst för att bli av med ilskan på direkten och lägga den bakom sig.


Om du håller inne dina känslor för dig själv, för att du är programmerad att tro att man inte bör visa sina känslor, så kommer du att få betala det på ett eller annat sätt i framtiden. Föräldrar bör därför uppmuntra sina barn att uttrycka sin känslor i tidig ålder utan dömande för att de skall kunna växa upp på ett hälsosamt sätt. "Gråt inte, det går över" eller gör inte si eller så, är exempel på hur barn i vuxen ålder blir programmerade att varken uttrycka sina känslor eller att våga gå sin egen väg och lita på sina egna instinkter. Att bli alltför styrd under uppväxten kan innebära att du som person blir hämmad i ditt vuxna liv och inte utvecklas till din fullständiga potential. Men vad vet jag, jag har själv inte blivit förälder ännu, men vet i alla fall att jag inte vill styra och hämma mina barns utveckling.


Mitt Mentala jag:


Vårt mentala tillstånd är starkt kopplat till vad vi i vår unga ålder ha blivit programmerade att tro på. Visste du att fram till 7 års ålder så är våra hjärnor som en diskvamp, vi suger åt oss all information runt omkring oss som en hårddisk med 100 GB men utan virusskydd. Ett lysande exempel på "disksvampshjärna" är flerspråkighet hos barn. Ett barn har förmågan att plocka upp olika språk samtidigt utan någon vidare ansträngning medan för en vuxen är det svårare att lära sig någonting nytt.


Vårt beteende drivs av vad vi tror , s.k."beliefsystem". Om du inte tycker om det du ser i din värld så försök att lägga märke till vad du väljer omedvetet. När du läser denna text så använder du bara 5% av ditt medvetande, resten är omedvetet; ditt hjärtslag, magsmältningen och alla andra 30 miljarder biokemiska reaktioner per sekund i kroppen. Våga ifrågasätta om ditt levnadssätt skapar smärta och ohälsa hos dig, det är just där lärdomen finns! Du måste våga kolla på vad som finns på andra sidan av myntet.


Vad är egentligen sanning? Sanningen är vad som fungerar. Det betyder inte att sanningen är densamma för alltid, utan det är vad som är sant och fungerar för dig här och nu. Kolla bara på religioner, dieter eller andra ismer; alla anses har hittat sanningen, en sanning som fungerar för dem. Däremot bör man inte övertala andra att ens levnadssätt är det enda rätta och den enda vägen att ta. Det är ett stort misstag att påverka sin omgivning genom ett s.k. fundamentalistiskt beteende, därför skulle de må bra av att ifrågasätta deras omedvetna.


Mitt Spirituella jag:


Att vara spirituell behöver inte betyda att man är religös, utför yoga eller andra vanliga uppfattningar man kanske ha för sig. För mig och många andra handlar det om att lyssna och låta sig bli vägledd av sitt inre medvetande, själen. Att man aktivt frågar själen om rådgivning, lyssnar till sitt hjärta och litar på sina instinkter. Mitt spirituella jag tror på att det finns en större mening, en kraft och vishet bakom allt gott och ont som sker i världen både på personligt och världsligt plan.

Att försöka förstå sig på allt detta på ett logiskt sätt är ingen bra idé, och är heller inte meningen med detta inlägg. Vad jag vill är att göra dig som läsare mer medveten om att vi är mer än bara en fysisk kropp som föds på denna planet för att äta, träna och sova.


Jag har tidigare skrivit om hur dina värderingar du sätter upp för dig själv hjälper dig att navigera dig genom livet, från en plats av glädje och lust snarare än en plats av måsten och rädsla. När du är i osynk med dina värderingar så kommer förr eller senare din "pain teacher",som Paul Chek kallar det för, att uppmärksamma dig om att detta inte är hållbart för dig. Om du inte lyssnar på din "pain teacher" så kommer du aldrig att växa spirituellt, eller komma fram till vem Du är som människa och vad Ditt liv går ut på.

28 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla